A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

 

Az országba történő beutazás:

Beléphet Bolíviába az az utazó, aki az utazás megkezdése előtt legalább 14 nappal megkapta a védőoltás két dózisát (egydózisú oltás esetében egy dózist) és erről spanyol vagy angol nyelvű igazolást mutat be fizikai vagy digitális formában.

Az oltás nélkül utazóktól 5 éves kor felett az indulás előtt 72 órán belül készített negatív PCR-tesztet kérnek abban az esetben, ha az országba való belépés légi úton történik, míg szárazföldi és folyami úton érkezőktől az országba való belépést megelőző 72 órán belül készített negatív PCR-teszt felmutatását kérik.

PCR-teszt hiányában orrgarati mintából készített negatív antigén-teszt felmutatása kötelező: légi úton való érkezés esetében 48 órával az indulás előtt, szárazföldi és folyami úton való érkezés esetében 48 órával az országba való belépést megelőzően készített tesztet kérnek.

Turistáktól vissza-, vagy továbbutazásra szóló repülőjegy és Covid-fertőzés esetére is érvényes egészségbiztosítás felmutatását kérik.

A belépéshez az alábbi, spanyol és angol nyelven elérhető, elektronikusan kitölthető formanyomtatvány bemutatása szükséges: https://migracion.gob.bo/documentos/formulario/FormularioSaludCOVID.pdf

Ezen túlmenően, a bevándorlási törvényt módosító 4574-es rendelet értelmében minden külföldi lakosnak be kell jelentenie bolíviai lakcímét vagy tartózkodási címét. Az intézkedés minden külföldi számára kötelező, függetlenül attól, hogy milyen jogalappal lépett az ország területére. A regisztráció elmulasztása bírságot és beutazási tilalmat vonhat maga után az ország elhagyásakor. A regisztrációt az alábbi honlapon szükséges elvégezni: http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/#/seguridad/login

Karanténkötelezettség főszabály szerint nincsen, az oltás nélkül érkezőknek azonban karanténba kell vonulniuk, ahol az érkezést követő 72 óra elteltével újabb tesztet kell csináltatniuk. A karanténkötelezettség a negatív teszteredmény felmutatásával megszűnik. Mind a karantén, mind a tesztelés költségét az utazó állja.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: https://www.unidoscontraelcovid.gob.bo/.

A bolíviai nemzetközi reptereken átszálló utasok számára is kötelező az arcmaszk viselése, PCR-teszt a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.

Egyéb hasznos információk:

A bolíviai köz- és magánintézményekbe való belépéshez országszerte oltási igazolvány, vagy 48 órán belül készített negatív PCR-teszt felmutatása szükséges. Külföldön kiállított oltási igazolványt is elfogadnak mind fizikai, mind digitális formában.

El Alto nemzetközi reptér, La Paz: https://www.aeropuertos.net/aeropuerto-internacional-el-alto/#Informacion_de_contacto

Bolíviai Egészségügyi Minisztérium: https://www.minsalud.gob.bo/

Fontos, hogy további információkért, mindig forduljanak a légitársaságokhoz.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található. 

Kiutazás Bolíviából: 

Arcmaszk viselése kötelező, negatív PCR-teszteredmény bemutatása a célország előírásainak függvényében. További információért kérjük, forduljanak a légitársasághoz.