Ideiglenes útlevél

 

A külföldi utazásról szóló 1998. évi XII. törvény rendelkezéseivel összhangban, ha külföldi tartózkodása során a magyar állampolgár útlevele a személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, megrongálódott, lejárt, elveszett vagy eltulajdonították, a konzul – kérelemre, a származási vagy a lakóhely szerint országba való hazatérés céljából – egyszeri magyarországi belépésre jogosító, legfeljebb hat hónapig érvényes ideiglenes magánútlevelet állít ki.

 

Kivételes esetben – bizonyos feltételek mellett – lehetőség van a magyar állampolgár részére külföldön való további tartózkodásához, tovább- és hazautazásához legfeljebb egy évig érvényes ideiglenes magánútlevél kiállítására is.

 

Magánútlevél

 

Felhívjuk a Tisztelt Ügyfelek figyelmét, hogy ez esetben nagykövetségünk konzuli részlege közreműködő hatóságként jár el, az úti okmányt Magyarországon állítják ki. A magánútlevél kiállítására irányuló eljárás alapesetben 30 napot vesz igénybe, ez meghosszabbodik az úti okmány rendeltetési helyére történő eljuttatás idejével (Budapest-Lima viszonylatában akár 2-3 hét). Célszerű ennek figyelembe vételével tervezni bármilyen utazást.

További részleteket a https://konzinfo.mfa.gov.hu/utlevel weboldalon talál.

Konkrét ügyben kérjük, keresse nagykövetségünk konzuli részlegét a consulate.lim[at]mfa.gov.hu e-mail címen.